Kumpulan Artikel Islam dari berbagai sumber, sampaikan walau satu Ayat

Surga Dan Neraka Bagi Seorang Wanita

Surga dan Neraka Bagi Seorang Wanita Dalam sebuah hadits Nabi Saw bersabda: Empat jenis wanita yang berada di surga dan empat jenis wanita yang berada di neraka dan beliau menyebutnya di antara empat jenis perempuan yang berada di surga ialah:

Surga Dan Neraka
Surga Dan Neraka

Surga Dan Neraka Bagi Seorang Wanita


  1. Perempuan yang menjaga diri dari berbuat haram lagi berbakti kepada Allah dan suaminya.
  2. Perempuan yang banyak keturunannya lagi penyabar serta menerima dengan senang hati dengan keadaan yang serba kekurangan (dalam kehidupan) bersama suaminya.
  3. Perempuan yang bersifat pemalu, dan jika suaminya pergi maka ia menjaga dirinya dan harta suaminya, dan jika suaminya datang ia mengekang mulutnya dari perkataan yang tidak layak kepadanya.
  4. Perempuan yang ditinggal mati oleh suaminya dan ia mempunyai anak-anak yang masih kecil, lalu ia mengekang dirinya hanya untuk mengurusi anak-anaknya dan mendidik mereka serta memperlakukanny a dengan baik kepada mereka dan tidak bersedia kahwin kerana khuatir anak-anaknya akan tersia-sia (terlantar/terbiar).
Kemudian Nabi Saw bersabda: Dan adapun empat jenis wanita yang berada di neraka ialah:
  • Perempuan yang jelek (jahat) mulutnya terhadap suaminya, jika suaminya pergi, maka ia tidak menjaga dirinya dan jika suaminnya datang ia memakinya (memarahinya).
  • Perempuan yang memaksa suaminya untuk memberi apa yang ia tidak mampu.
  • Perempuan yang tidak menutupi dirinya dari kaum lelaki dan keluar dari rumahnya dengan menampakkan perhiasannya dan memperlihatkan kecantikannya (untuk menarik perhatian kaum lelaki).
  • Perempuan yang tidak mempunyai tujuan hidup kecuali makan, minum dan tidur dan ia tidak senang berbakti kepada Allah.
Wallaahu a'lam :) Surga Dan Neraka Bagi Kaum Hawa Semoga Bermanfaat
loading...
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Surga Dan Neraka Bagi Seorang Wanita

0 komentar:

Posting Komentar